Katakanlah (wahai Muhammad): Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang Satu; Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah dia mengerjakan amal yang soleh dan janganlah dia mempersekutukan sesiapapun dalam ibadatnya kepada Tuhannya.

[ 018 : 110 ]

Saturday, April 17, 2010

Kesalahan 4 : Taubat Burger Keju™


Setiap manusia melakukan kesalahan. Sebaik-baik manusia yang melakukan kesalahan adalah yang bertaubat. Taubat adalah kembali kepada Allah setelah melakukan maksiat. Taubat marupakan rahmat Allah yang diberikan kepada hamba-Nya agar mereka dapat kembali kepada-Nya.

Allah berfirman yang bermaksud :

[Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah dia beriman dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.]

[ 49 : 11 ]

3 Syarat bertaubat :

1. Mestilah menyesali perbuatan-perbuatan dosanya.
2. Menghilangkan segala keinginan berbuat dosa.
3. Benci untuk kembali kepada kemaksiatan (menyesali kelengahan taubatnya).

Kesalahan yang sering dilakukan adalah taubat burger keju. Bertaubat tetapi masih seronok melakukan maksiat. Umpamanya hari ini seseorang telah bertaubat atau menyesal memakan burger keju kerana boleh menggemukkan. Dalam masa yang sama hatinya masih teringin sekali hendak makan burger itu lagi kerana burger tersebut amat sedap.

Sepatutnya taubat itu seperti ini : seseorang termakan tahi ayam, selepas tiu dia tidak ingin sekali memakannya lagi ataupun menghampirinya.

Wallahu A'lam.

No comments: