Katakanlah (wahai Muhammad): Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang Satu; Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah dia mengerjakan amal yang soleh dan janganlah dia mempersekutukan sesiapapun dalam ibadatnya kepada Tuhannya.

[ 018 : 110 ]

Friday, April 9, 2010

Kesalahan 3 : Meninggalkan Solat™


Solat adalah ibadah khusus dalam Islam. Ibadah khusus yang wajib setiap muslim kerjakan sebanyak 5 kali sehari. Sebanyak 17 rakaat sehari. Dalam Islam terdapat juga solat sunnah. Rasulullah dalam hidupnya banyak mengerjakan solat sunnah. Rasulullah seorang yang diampuni dosanya oleh Allah dan dijamin syurga kepadanya pernah bersoalt sehingga bengkak kakinya. Apabila ditanya oleh isteri baginda kenapa baginda beribadah sebegitu sedangkan baginda dijamin syurga. Baginda menjawab dengan pertanyaan penyata. Buaknkah aku ini hamba yang bersyukur?

5 waktu solat yang wajib ini perlulah dikerjakan dengan khusyuk oleh setiap muslim.

[ Tahukah engkau akan orang yang mendustakan agama (meliputi hari pembalasan)? Orang itu ialah yang menindas serta berlaku zalim kepada anak yatim, Dan dia tidak menggalakkan untuk memberi makanan yang berhak diterima oleh orang miskin. (Kalau orang yang demikian dikira dari bilangan orang-orang yang mendustakan agama), maka kecelakaan besar bagi orang-orang Ahli Sembahyang; (Iaitu) mereka yang berkeadaan lalai daripada menyempurnakan sembahyangnya; (Juga bagi) orang-orang yang berkeadaan riak (bangga diri dalam ibadat dan bawaannya), Dan orang-orang yang tidak memberi sedikit pertolongan (kepada orang yang berhak mendapatnya). ]

[ 107 : 1 - 7 ]

Jika diperhatikan dalam dunia hari ini, kehidupan manusia jauh daripada landasan syariat. Dunia hari ini, manusia mengejar dunia bukan mengejar Allah. Manusia tidak beriman kepada Allah tetapi beriman kepada sains seperti yang Muhammad Qutb nyatakan dalam kitabnya, Salah Faham Terhadap Islam. Anak-anak muda tidak di ajar ilmu fadhu ain, tetapi ibu bapa terkejar-kejar mencari duit untuk menghatar anak-anak ke sekolah untuk belajar ilmu dunia.

Astaghfirullah.

Kembali kepada persoalan solat, manusia hari ini amat memandang ringan akan solat. Kerajaan, masyarakat, keluarga dan individu semuanya memandang kesalahan meninggalkan solat sebagai kesalahan yang ringan. Di negara kita, dadah yang tidak najis dan ada masanya halal digunakan itu disebut najis dadah tetapi arak yang najis dan sememangnya haram pada setiap waktu dihalalkan. Dunia di negara kita sudah terbalik dan sudah jauh tergelincir daripada landasan. Jika kita rakyat negara ini adalah kereta api, sudah lama kita hancur keran jatuh daripada landasan.

Kesalahan solat yang hukumannya dalam Islam adalah hukum bunuh (pancung) dan dosa besar yang boleh membawa kepada murtad tetapi kerajaan tidak memandang itu sebagai satu kesalahan. Rakyat juga begitu disebabkan didikan kerajaan. Pendapat saya, punca segala masalah sosial pada hari iniadalah disebabkan keimanan mereka sudah luntur. Antara sebab lunturnya iman adalah kerana tidak bersolat.

Berpagi-pagi, manusia terkejar-kejar keluar rumah untuk ke tempat kerja untuk mendapat nikmat yang sementara. Mereka tidak bersolat. Lupa mereka akan azab yang akan mereka dapat demi nikmat sementara itu. Sepatutnya berpagi-pagi manusia bersiap ke masjid. Bersolat wajib dan sunnah demi pertemuan dengan Allah di syurga kelak.

Astaghfirullah.

Wallahu A'lam.

No comments: